Misschien vind je het suf, standaard, ouderwets of overdreven. Maar altijd visitekaartjes bij de hand hebben, werkt wel. Iedereen weet wat een visitekaartje is. Het is heel herkenbaar en daarom handig om er gebruik van je maken. Je weet maar nooit waar, wanneer of met wie je in gesprek raakt. Diegene is belangstellend naar het werk wat je maakt en als je meteen je kaartje kan geven, dan is het een grotere kans dat de persoon in kwestie je ook onthoudt. Ook heeft diegene iets tastbaars van je. Als hij of zij je kaartje nog eens tegenkomt, is het een gemakkelijke stap om je website te bezoeken. Ontwerp het visitekaartje zo dat als je het ziet, het representatief is voor jou en je werk.
Het kan vrij vervelend zijn als je je kaartje opdringt tijdens een gesprek. Je gesprekspartner kan denken dat het leuke gesprek wat je net had, een soort schijnvertoning was van beleefdheid met als doel veel van diegene te willen. Ook als je je met een gesprek van een ander bemoeit en jouw kaartje uitdeelt, is ongepast. Een opgedrongen en ongewild kaartje is nooit leuk. Maar het voordeel van een visitekaartje is ook dat je het zo ook weer bij het oud papier kan doen, als je er niets mee wilt.
Het is gewoon zo dat je moet netwerken als een zelfstandig beroep beoefent, of je het nou leuk vindt of niet. Daar zijn heel veel verschillende manieren voor en het hoeft niet met een kaartje, maar het is wel handig. Alhoewel, de beste gesprekken zijn vaak als je niet doorhebt dat je aan het netwerken bent. Ik was in de zomer een weekje op vakantie met een zeilboot. Aan het einde van de week heb ik allemaal kaartjes uitgedeeld. Dat was ik totaal niet van plan en doe ik normaal echt nooit, maar veel mensen vroegen heel spontaan naar mijn website en dat gaat niemand onthouden. Ik had mijn ARTGLOSS kaartjes mee en die heb ik dan ook gegeven. In plaats van dat ik dacht dat het wat overdreven was, vond men het juist leuk om iets te krijgen.
Een visitekaartje is iets simpels wat je eigen kan maken. Ik ben daar groot voorstander van, want dan kan je in een oogopslag zien dat het kaartje van jou is en bij je werk past. Maak je bijvoorbeeld houten installaties, dan kan het leuk zijn om je kaartje dan ook van hout te maken. Maar er zijn praktische grenzen. Bestaat je werk uit gebreide installaties, dan kan je natuurlijk je visitekaartje breien maar echt aan te raden is het niet, omdat de ontvanger van je kaartje het niet gemakkelijk in zijn portemonnee kan stoppen. Ik wil je aanraden om eerder te kiezen voor een afbeelding van je breiwerk op een zijde van je kaartje en het breiwerk te bewaren voor bijvoorbeeld de kaft van je portfolio. Volledige sculpturen passen niet in een broekzak. Dit geldt ook voor extreme formaten. Een visitekaartje heeft als standaard maat 8,5 x 5,5 cm. Dit kan soms iets uitwijken, maar als je echt heel erg uitwijkt is het kans dat niemand überhaupt je kaartje wil pakken. Beter een saai, maar duidelijk leesbaar kaartje, dan een visitekaartje dat niemand wil meenemen. Let er ook op dat het stevig is, een te dun kaartje gaat vouwen en kreukelen, zodat de ontvanger het weggooit omdat het onbruikbaar is geworden.
Tegenwoordig kan je vrij goedkoop overal je visitekaartjes laten drukken. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kan er ook voor kiezen om het thuis uit te printen, dat heb ik vaak genoeg gedaan. Ik heb een handgeschreven versie gehad of met een foto van mezelf erop, omdat ik mezelf ook altijd in mijn videowerk en performances laat terugkomen. Ik houd van minimalistisch en strak. Op dit moment heb ik twee soorten kaartjes. Eentje met mijn naam en eentje voor ARTGLOSS. Het verschilt namelijk soms in wat voor gesprek ik terecht kom. Soms gaat het alleen om mijn blog en geef ik daar mijn kaartje van. Dan is mijn YouTube-kanaal sneller te vinden. Er staat niet op dat het een persoonlijke kunstblog is, omdat ik nog steeds een beetje zit te twijfelen wat ik met ARTGLOSS wil. Het meer een verzamelnaam van dingen, maar dat is een heel ander verhaal ;) Het kaartje met mijn naam staat nu ook geen ‘beeldend kunstenaar’ meer op of ‘artist’ in dit geval (omdat het een Engels kaartje is, net als mijn website). Ik houd niet zo van uitleggen of mezelf in een hokje plaatsen. Daarom maar een fotootje erbij voor de herkenbaarheid. Deze twee recente visitekaartjes heb ik laten drukken bij de Hema op ecopapier 100% recycled. Het is iets geler dan doorgaans wit (chloor)gebleekt papier, maar wel ietsje beter voor de wereld wat ik belangrijk vind. Als ik iets laat printen maak ik vaak gebruik Biotop papier met een kaft van gerecycled grijs karton. Ik vind dat gewoon heel mooi, juist door de eenvoud en goedkoopheid. Om kosten te besparen kan je besluiten om het te laten drukken in een grote oplage, maar ik vind het prettig om over een tijdje weer een nieuw ontwerp te maken en als je dan nog 1500 kaartjes hebt liggen is het zonde om weg te gooien.
Ik houd dan wel van simpel, maar er zijn oneindig veel mogelijkheden. Je kan een op linnen geverfd schilderij in stukken knippen, op je kaartje borduren, gebruik maken van glow-in-the-dark inkt, parfum erop spuiten, droogbloemen erin verwerken, mini glas-in-lood werkje maken, printen op eetbaar papier, een opvallend lettertype gebruiken of juist met veer en inkt schrijven. Ideeën genoeg, maar kies iets wat bij jou en je werk past. Wees niet bang of te bescheiden om het te geven aan iedereen die geïnteresseerd is. Je gesprekspartner kan misschien niets voor je betekenen, maar heeft wel een vriendenkring waarmee hij of zij je werk deelt. Maar let er op dat de situatie wel gepast is.